GRATIS VERZENDING VANAF €50,- BINNEN NL

Jeukende hoofdhuid? Dit zijn de oorzaken en wat je er tegen kan doen

Jeukende hoofdhuid? Dit zijn de oorzaken en wat je er tegen kan doen

Iedereen heeft het weleens meegemaakt, krabben tegen de jeuk en vervolgens zitten je schouders onder de witte schilfers of haarroos. Hoe dit komt en wat je hier tegen kan doen, wordt verteld in dit blogartikel. 

Een jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid is ook een geïrriteerde hoofdhuid – het is irritatie van de huid, waardoor het jeukt. Wanneer je bijvoorbeeld een gezonde hoofdhuid hebt, vernieuwen de cellen in je huid zich ongeveer elke 28 dagen, net als bij de rest van je huid. Bij een geïrriteerde hoofdhuid gaat de celvernieuwing veel sneller waardoor je naast jeuk ook last kan krijgen van schilfers en haarroos. Dit zijn namelijk huidcellen die worden aangemaakt en direct weer worden afgestoten door de hoofdhuid. 

De oorzaken van een jeukende hoofdhuid lopen uiteen. In dit blogartikel gaan we de meest voorkomende oorzaken behandelen, welke producten je ertegen kunt gebruiken en wat je aan kan passen in je dagelijkse levensstijl. 

Wat zijn de oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk op je hoofdhuid:
- Disbalans in de talgproductie
- (seborroïsch) eczeem
- psoriasis
- een droge huid 
- haarproducten

Disbalans in talgproductie

De eerste veroorzaker is een talgproductie die uit balans is, waardoor irritatie ontstaat. Dit gaat vaak gepaard met een vettige hoofdhuid. Een vettige hoofdhuid ontstaat door de overproductie van talg (een lichaamseigen vet).

Er zijn verschillende factoren waarom je (tijdelijk) een overproductie van talg kan hebben.

Deze factoren zijn o.a.: stress, onevenwichtige voeding, hormonale stoornis, medicatie of milieufactoren. 
De meest voorkomende klacht bij een vette hoofdhuid is jeuk (vaak gepaard met schilfers). Door te krabben ontstaat er wrijving op de hoofdhuid, wat voor meer aanmaak van talg zorgt. 

De oplossing hiervoor is dat de hoofdhuid zo snel mogelijk weer “rustig” dient te worden. Tonka olie helpt hierbij. De Tonka olie laat de hoofdhuid weer ademen, doordat het als één van de weinige oliën de poriën opent en daarmee de bloedsomloop weer op gang brengt.

"De combinatie van de tonka olie en de moisterizer is erg fijn voor mijn haar. Pas een week gebruikt en merk al vermindering in mijn haarroos"
- Shabas via Product Reviews

Jeukende hoofdhuid door seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid komt veel voor, deze vorm van jeuk en schilfering is beter bekend onder het fenomeen ‘roos’. Roos wordt veroorzaakt door een combinatie van een vettige hoofdhuid en het ontstaan van schimmels/gisten. Deze vorm van eczeem is dus een ontsteking van de hoofdhuid veroorzaakt door gist, hierbij zie je gele of witte schilfers in het haar, die vaak op de schouders belanden. .

Bij (hoofd)huidaandoeningen zoals schimmels en ontstekingen, raden wij altijd onze SheaCare Skin Elixer aan.

Dit product heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bestrijdt huidschimmels. In een ander blogartikel gaan wij dieper in op de werking van de SheaCare Skin Elixer.

Jeukende hoofdhuid door psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening die niet alleen op de hoofdhuid kan ontstaan, maar op het gehele lichaam.

Bij psoriasis kan je hoofdhuid erg jeuken en zitten de witte, dikke schilfers vast op de hoofdhuid.

Psoriasis is een huidaandoening wat helaas nog niet helemaal kan worden genezen. Het enige wat je kan doen is de psoriaris zo veel mogelijk onderdrukken. SheaCare Skin Elixer en de African Blacksoap zijn hier de geschikte producten voor. 

Een droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid leidt tot jeuk. Tijdens de wintermaanden, wanneer de lucht koud en droog is, zijn er veel meer mensen, die last hebben van jeuk en droogheid op de (hoofd)huid. Frequent wassen kan de hoofdhuid uitdrogen en dus leiden tot een jeukende hoofdhuid.

Een droge hoofdhuid komt vaak voor bij de klimaatsveranderingen. De binnen- en buiten temperatuurwisselingen tijdens de wintermaanden zorgen voor een disbalans op de hoofdhuid. De hoofdhuid kan hierdoor uitdrogen waardoor jeuk en schilfers ontstaan. 
Het is af te raden om hierdoor vaker je haar te wassen. Want ook het veelvuldig wassen van je haar kan voor uitdroging van de hoofdhuid zorgen, wat weer leidt tot een jeukende hoofdhuid. Wij raden aan om vooral in de wintermaanden goed voor je hoofdhuid te zorgen door deze regelmatig in te smeren met Tonka olie en tonka moisturizer. Ook hier geldt wederom dat beide producten de hoofdhuid weer in balans brengen waardoor de hoofdhuid tot rust komt. Dit resulteert in geen schilfers meer, en dus ook geen jeuk. 

Jeukende hoofdhuid door haarproducten

Ja, inderdaad. Haarproducten zijn veelal de boosdoener van een jeukende hoofdhuid. Denk hierbij aan zwaar geparfumeerde haarproducten zoals haarvet, gel, wax en leave-in conditioners. Bij het (overmatig) gebruik van haarproducten kan je sneller, en met regelmaat, last hebben van een jeukende hoofdhuid. Haarproducten hopen zich op op de hoofdhuid, waardoor irritaties ontstaan. Het is daarom aan te raden om je haar regelmatig met een natuurlijke, of milde, shampoo te wassen en/of maak een haarmasker van Ghassoul klei. Ghassoul klei is van natuurlijke oorsprong, heeft een diepreinigende werking, is niet geparfumeerd en maakt het haar en hoofdhuid grondig schoon.

 

Nog andere dingen waar je op moet letten bij een jeukende hoofdhuid

Naast de verschillende 100% natuurlijke producten die je kunt gebruiken om een jeukende hoofdhuid tegen te gaan, zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om dit te voorkomen:

- Probeer je haar niet te vaak te wassen. Was je het wel? Gebruik dan altijd een natuurlijke of milde shampoo.

- Föhn je haar niet droog op de warme stand

- Ga voor een gezonde en evenwichtige voeding

- Zorg voor ontspanning om stress te verminderen

- Masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedcirculatie te bevorderen

- Bind je haren niet te strak samen in een staart, zodat je haar voldoende kan blijven ademen

- Bescherm je haar tegen de zon met een pet, hoed of hoofddoekje

Zie hier een overzicht van producten die geschikt zijn voor een jeukende hoofdhuid

---- 


Bronnen: 

https://australian-bodycare.nl

https://www.vichy.nl

https://www.apotheekenhuid.nl

https://www.apotheekenhuid.nl

https://www.andrelon.nl

Laat een reactie achter

Translation missing: nl.blogs.comments.description

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd