GRATIS VERZENDING BINNEN NL $50 | BINNEN EU €75 SHOP NOW

Kokosolie: Smeren of opeten? De voordelen voor Inwendig & Uitwendig gebruik

Kokosolie: Smeren of opeten? De voordelen voor Inwendig & Uitwendig gebruik

Yes, ik weet wat je denkt...smeren of opeten? Hoezo? Nou wij verkopen als een cosmetisch product, maar de kokosolie die wij verkopen wordt ook vaak genoeg gebruikt in de Surinaamse keukens. Er bestaat zelfs een variant waar alleen zout aan is toegevoegd voor de extra smaak van de kokosolie. En ook bij het eten van kokosolie zou het voordelen hebben voor de gezondheid, zo zou het bijvoorbeeld helpen bij vetverbranding.

In dit blogartikel gaan we de voordelen van kokosolie op een rijtje zetten voor zowel inwendig en uitwendig gebruik. Maar eerst....wat is kokosolie en waar komt het vandaan?

Wat is kokosolie?

Het klinkt heel voor de handliggend maar kokosolie, is een olie dat wordt vervaardigt uit de vruchtvlees van een kokosnoot die groeit aan de kokospalm (onderdeel van de palmbomen familie). Dit vruchtvlees is wit van kleur en vrij hard van structuur wanneer de kokosnoot is volgroeid. In de vervaardiging van Kokosolie zijn zit ook een verschil. Er bestaat een koudgeperste versie en een verhitte versie.

Koudgeperst en verhitte Kokosolie


Koudgeperste kokosolie
Bij de koudgeperste versie van de kokosolie wordt de olie uit het vruchtvlees van de kokosolie geperst zonder dat het verhit wordt of er chemicaliën aan worden toegevoegd. Het vruchtvlees van de kokosolie wordt eerst geraspt, zodat het makkelijker te is te persen. Het sap wat uit de geraspte kokosnoot wordt geperst, wordt ook wel kokosmelk genoemd (niet te verwarren met kokoswater wat zich in het midden van de kokosnoot bevindt). 

De olie en de rest van het kokosmelk wordt van elkaar gescheiden door een simpele methode namelijk, zwaartekracht. Olie is het lichtste gedeelte van het kokosmelk en dat drijft dus aan de bovenkant. Dit scheidingsproces wordt zichtbaar na ongeveer zes uren.

Geraspte kokos wordt gekneed door de arbeiders van Coronie, Suriname. Bron: CommonsWikimedia.org

Verhitte kokosolie
Bij de verhitte versie van kokosolie is het begin van de vervaardiging hetzelfde als dat van de de koudgeperste variant. Namelijk het raspen.
Na het raspen wordt het geraspte vruchtvlees verhit, waardoor het vruchtvlees verandert in een warme vloeistof. Het water wat in het geraspte vruchtvlees zit (wederom niet te vergissen met het kokoswater wat in de….juist!), verdampt en het enige wat overblijft is de olie. Afhankelijk van hoelang de olie wordt verhit, wordt het bij het afkoelen een witte tot bruine gestolde substantie.  


Ongeraffineerde vs geraffineerde kokosolie

We praten over Ongeraffineerde kokosolie of Virgin kokosolie wanneer er bij het vervaardigen van de kokosolie verse kokosnoten/vruchtvlees wordt gebruikt. Deze kokosolie heeft ook de meeste voedingswaarde voor zowel uitwendig als inwendig gebruik. Ongeraffineerd kan zowel koudgeperst als verhit zijn.

We praten over een geraffineerde kokosolie wanneer er voor het vervaardigen van de kokosolie gedroogd vruchtvlees wordt gebruikt, wat ook wel copra wordt genoemd. Dit zijn vaak goedkopere varianten kokosolie en hebben minder voedingswaarden dan zijn ongeraffineerde variant. 

In de rest van dit blogartikel zal alleen nog de ongeraffineerde variant van de kokosolie worden besproken.

Voordelen van Kokosolie

Kokosolie heeft een hele reeks aan voordelen voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Van voordelen die academisch onderbouwd zijn, tot grootmoeders huisremedies, wij zetten er een aantal op een rijtje:

Voordelen voor uitwendig gebruik van Virgin kokosolie:

* Heeft ontstekingsremmende en anti microbiële eigenschappen wat de kokosolie prima geschikt maakt voor de gevoelige huid zoals acne, eczeem en psoriasis
* Kokosolie kan worden gebruikt als make up remover * Kokosolie kan worden gebruikt als massage olie
* Kokosolie helpt bij luieruitslag
* Kan gebruikt worden als een zonnebrandcrème (SPF 7 dus slechts voor de na zon)
* Beschermt het haar tegen verliezen van proteïne

Ik wilde die kokos olie gewoon op eten,het ruikt zo lekker.
- Cecilia W. via Trustpilot


Voordelen voor inwendig gebruik van Virgin Kokosolie: 

* Helpt bij het verliezen van buikvet door regelmatig een eetlepel kokosolie in te nemen
* Door regelmatig kokosolie in te nemen verlaag je het cholesterolgehalte in het bloed
* Kokosolie kan de insuline niveaus voor diabetici verbeteren
* Heeft een therapeutische werking waardoor het bij dagelijks gebruik de slaap en stemming verbeterd


De kokosolie van Andelia

De Kokosolie van Andelia is een virgin kokosolie dat wordt vervaardigt door verhitting. Deze kokosolie wordt gemaakt in Suriname, district Coronie. De kokosolie van Suriname is al eerder officieus uitgeroepen tot de beste kokosolie ter wereld.

Meer informatie over de Virgin Kokosolie van Andelia.

Kokosolie in babyolie

Omdat kokosolie zo’n goede voeding is voor de babyhuid, hebben we op basis van ons eigen Virgin kokosolie, een baby olie ontwikkeld. Deze baby olie bestaat uit slechts twee ingrediënten namelijk: virgin kokosolie en zoete amandel olie. Aan de variant met een vanille geur is er slechts een 100% natuurlijke vanille parfum toegevoegd aan de baby olie.

Meer informatie over de baby olie van Andelia.

Op de hoogte blijven van meer tips, tricks en het laatste nieuws over natuurlijke huid- en haar verzorgingsproducten? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

translation missing: nl.blogs.comments.description

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd